“Eleverne skal have ledelsesværktøjer, de kan tage med ud i verden”
Mika Christoffersen har styret Clean Out Loud i seks år, er lektor på CBS og på det københavnske A-hold i Roller Derby. Nu underviser hun i ledelse på RoFH.
Sorte bikerstøvler, isnende hvidt hår og et stærkt fagligt engagement er de første ting, mand bider mærke I, når man møder Mika Christoffersen.
Mika underviser i ledelse på Roskilde Festival Højskole med afsæt i sin årelange erfaring med kultur- og frivilligledelse fra både højskoleverdenen og Clean Out Loud på Roskilde Festival.
Fra CBS til Vallekilde Højskole
Når eleverne træder ind i Mikas ledelseslokale, kan de forvente undervisning og projektarbejde, der bliver til værktøjer, man kan tage med sig videre fra højskolen til resten af verden:
“Jeg vil gerne give eleverne nogle værktøjer, som de kan tage med ud i verden bagefter. Så det ikke kun er noget, vi laver sammen på højskolen, men også er nogle konkrete redskaber, de kan tage med videre til deres arbejde, studier eller bare deres hverdag.”
“Den verden vi lever i kræver ret meget af en som person og som individ, så selvledelse er en stor ting, jeg rigtig gerne vil give folk nogle redskaber til at håndtere i løbet af højskoleopholdet.”
Mika Christoffersen har både undervist på CBS og Vallekilde Højskole, og en ting der særligt går igen, for de ellers meget forskelligartede uddannelsessteder, er selvledelse af den enkelte elev:
“Den verden vi lever i i øjeblikket kræver ret meget af en som person og som individ, så selvledelse er en stor ting, jeg rigtig gerne vil give folk nogle redskaber til at håndtere i løbet af højskoleopholdet.”
Fra camping og dåsemad til skraldeparade og grønne plæner
En af udfordringer på Roskilde Festival er alt det affald, gæsterne efterlader sig, når de sidste toner er flydt ud over Dyrskuepladsen lørdag nat i juli måned. Men det problem har Mika Christoffersen været en af nøglepersonerne bag at komme til livs. Hun er medskaber af campingområdet Clean Out Loud, der huser over 10.000 gæster med et krav om, at man efterlader plænen præcis lige så ren, som da man kom.
Projektet har hun ledet med elever fra Vallekilde Højskole, hvor hun har undervist de senere år ved siden af sine mange andre projekter, der dækker over alt fra Oops Festival til den feministiske debatfestival Talk Town, som hun fremhæver, da jeg spørger hende om, hvad hun synes har været et særligt sejt projekt i hendes liv:
“Talk Town, som er en feministisk debatfestival, jeg har været med i, siden den startede for tre år siden. Den er jeg særligt stolt af. Den skaber nogle samtaler om nogle værdier, som jeg synes er vigtige i vores samfund for øjeblikket.”
Højskole er en pause med fællesskab
Mika har selv gået på højskole efter gymnasiet, fordi hun var på bar bund om fremtiden. Hendes eget højskoleliv har budt på to ophold med mange forskellige fag undervejs, inden hun færdiggjorde sin kandidat på CBS med fokus på kultur og events.
“Jeg er ikke vokset op i sådan en højskolefamilie. Men da jeg var færdig med gymnasiet kunne jeg simpelthen ikke kunne finde ud af, hvad jeg ville med mit liv. Så tog jeg på højskole, hvor jeg ikke valgte nogen bestemt linje, men prøvede en masse forskelligt.”
På Roskilde Festival Højskole opfordrer vi til, at man ryster posen og gerne blander sine hovedfag, for at prøve mest muligt i løbet af højskoleophold i trygge og inspirerende rammer. Men for at føle sig tryg kommer fællesskabet til at være i højsædet på skolen, og det er meget centralt for højskolen generelt, lyder fra Mika:
“Højskolen kan noget særligt i forhold til fællesskaber, som vi mangler i dag. Vi har ikke rigtig de store religiøse fællesskaber eller de små landsbysamfund på samme måde, som man tidligere har haft. Og vi har meget store skoler, så højskolen skaber sådan en pause, hvor man får lov til at have et fællesskab, som man måske ikke støder på så mange andre steder. Det skaber sådan en helt unik følelse af, at folk ligesom er på, og alle køber ind på den her idé om at have et fællesskab sammen.”
Blå bog
Navn: Mika Christoffersen
Født: 30. Oktober 1986 i Vordingborg
Uddannelse: Kandidat i Service Management
Fag på RoFH: Hovedfag i ledelse